Traktorlappen: slik foregår opplæringen
Fra du er 16 år gammel kan du ta traktorlappen. Klasse T gjelder, slik Statens vegvesen skriver, føring av traktor og motorredskap med eller uten tilhenger. Makshastighet for begge deler er 40 km/t. Opplæringen du skal gjennom følger et løp på fire trinn. Deretter følger en teoriprøve og en oppkjøring som begge må bestås før du er i mål.
De fire trinnene til traktorlappen
Når du skal ta traktorlappen har du lov til å øvelseskjøre fra du er 15 år gammel, men før du får lov til å kjøre traktor må du gjennom et trafikalt grunnkurs. Dette gjelder kun for deg som ikke har førerkort fra før. Har du fylt 25 år stiller det seg også annerledes, og du vil bli fritatt for deler av det trafikale grunnkurset som utgjør opplæringens første trinn.
Fullført trafikalt grunnkurs gir deg øvelseskjøringsbeviset du trenger for å kunne sett deg bak rattet. Dette beviset er du pålagt å ha med deg, både når du kjører privat og når du tar timer på kjøreskolen. Det stilles to krav til den du har med deg på øvelseskjøring. Personen må være over 25 år, samt ha hatt traktorlappen (klasse T) sammenhengende de siste fem årene.
Det er nok at din ledsager holder deg under oppsyn når du øvelseskjører andre steder enn på vei, men på veien må han eller hun sitte på i traktoren.
Andre trinn i opplæringen er grunnleggende opplæring, hvor du skal lære det kjøretekniske. I tredje trinn, trafikal del, skal du lære deg selvstendig kjøring i variert trafikk. Det innebærer at du evner å vurdere traktorens kjøreegenskaper og egen førerkompetanse, og får kontroll på kjøreteknikk og sikkerhet.
Fjerde trinn er avsluttende opplæring. Du skal nå kunne kjøre ansvarlig og trygt og kunne tilpasse deg dine medtrafikanter på en god måte. Hvor mange kjøretimer som er nødvendig før du er på dette nivået, avhenger av dine forutsetninger. Har du muligheten til å øvelseskjøre privat ved siden av kjøreskoletimene vil du trenge færre timer, men dette er en individuell vurdering.
Teoriprøve for traktor og avsluttende oppkjøring
Det er når du er på trinn fire – avsluttende opplæring – at det er smart å søke om førerkort, fordi dette må være gjort før du kan gå videre til den teoretiske prøven. Når din søknad om førerkort er registrert, er det mulig for deg å melde deg opp til teoriprøven. Denne kan du ta opp til seks måneder før alderskravet på 16 år.
Det anbefales at du begynner tidlig å lese på teorien. Tar du deg god tid og setter deg grundig inn i det du må kunne, vil du øke sjansen for at du består på første forsøk. Stryker du er det mulig å melde deg opp på nytt etter to uker. Er du ute i grei tid med forberedelsene vil du likevel ha gode sjanser for å klare det på ditt første forsøk.
På teoriprøven for klasse T får du 90 minutter på deg til å besvare 45 spørsmål. Denne må bestås før du kan gå videre til oppkjøringen. Du skal ha tilstrekkelig kunnskap om følgende 11 emner:
- Førers ansvar og plikter
- Oppfattelse og kjøreforutsetninger
- Kjøretøyteknisk og last
- Forbud-, påbud-, opplysningsskilt og vegmerking
- Vikeplikt og plikt til å gi fri veg
- Fareskilt
- Plassering i ulike situasjoner
- Fremkommelighet
- Føreforhold og kjøring i mørket
- Stans, parkering, rygging og vending
- Trafikkulykker, uhell og miljøhensyn
For selve oppkjøringen er det viktig at du skaffer en traktor som er godkjent av Statens vegvesen, og det er vanlig å låne kjøretøy av kjøreskolen. Oppkjøringen varer i til sammen 45 minutter. Før kjøringen vil du bli bedt om å kople til henger. Denne skal koples av igjen når kjøringen er over, og det du gjør både før og etter kjøring vil bli tatt med i vurderingen.
Lykke til med traktorlappen!