Hos Statens vegvesen finner du en fullstendig oversikt over de nærmere 300 forskjellige offentlige trafikkskiltene som finnes. Hensikten med skilting er å informere, varsle og lede trafikantene. Det å vite hva de ulike skiltene man møter i trafikken betyr er avgjørende for evnen til å kjøre trygt og effektivt. Tar du deg tid til å få oversikt over de ulike skiltene du må ha kjennskap til når du skal øve til teoriprøven, vil du stille sterkere både under teoriprøven og under oppkjøringen.
Det at du jobber med å forstå og rette deg etter trafikkskiltene er en viktig del av forarbeidet når du skal ta lappen. De forteller deg hva du kan og hva du ikke kan gjøre, og kunnskap om dem står sentralt for både det å lykkes på teoriprøven og det å lykkes som sjåfør.
Å kun forstå enkelte av skiltene blir som å lese en bok hvor kun noen av ordene gir mening. Du klarer ikke å få spesielt god oversikt, og du risikerer å gå glipp av noe viktig.
Skaff deg oversikt over de ni ulike skiltkategoriene
Anbefalt for deg: Teoriprøve for bil: 10 tips for å bestå på første forsøk
Vi kan skille mellom ni ulike typer offentlige skilt. Vi har fareskilt, vikepliktsskilt, forbudsskilt, påbudsskilt, opplysningsskilt, serviceskilt, vegvisningsskilt, underskilt og markeringsskilt.
Mange skilter kan brukes i kombinasjon med et underskilt. Hensikten med disse underskiltene er, slik Statens vegvesen skriver, å klargjøre, utvide, utfylle eller begrense hovedskiltene.
Fareskiltene er primært røde og hvite trekanter som har som hensikt å varsle deg. Fareskiltene er skilter som skal gjøre deg oppmerksom på forhold som krappe svinger, glatt kjørebane, møtende trafikk og farlige kryss. Å øve godt på disse når du skal øve til teoriprøven kan spare deg for de ubehagelige situasjonene som gjerne oppstår i trafikken om du overser eller ikke forstår dem.
Se også: Førerkort for bil: slik når du målet ditt raskere
Uten forståelse for påbudsskiltene som angir påbudt kjøreretning, forbudsskiltene som angir hvor det er forbudt å svinge og opplysningsskiltene som informerer om enveiskjørte gater skal det godt gjøres å kjøre sikkert og samhandle godt med andre trafikanter.
Noen av skiltene vil du møte oftere enn andre, og noen av skiltene er viktigere enn andre. Å kunne skille de viktigste fra hverandre og rette deg etter dem sikrer tydelighet og god flyt i trafikken. Du unngår å havne i, eller skape, farlige situasjoner.
Øv strategisk på trafikkskiltene når du skal øve til teoriprøven
Les gjerne: Oppkjøring på bil: disse feilene bør du unngå
Å lære seg alle trafikkreglene og trafikkskiltene en dreven sjåfør skal ha kontroll på kan oppleves som en overveldende oppgave. Det å øve til teoriprøven krever dedikert innsats og tålmodighet, og det å få nødvendig kunnskap om trafikkskiltene krever pugging og repetisjon.
Begynn med å lære deg inndelingene. Få oversikt over hva som kjennetegner de ulike kategoriene. Husker du hva som kjennetegner et fareskilt? Hvilken form pleier disse skiltene å ha, og hva slags farger har de? Hva er forskjellen på et opplysningsskilt, et vegvisningsskilt og et markeringsskilt?
Mange av skiltene du skal lære deg minner om hverandre. Ved å mentalt plassere dem i grupper og få en forståelse for hva som kjennetegner disse gruppene, vil du lettere kunne lese og forstå et skilt som ligner – men som du kanskje ikke har sett før eller har glemt bort.
Det lønner seg dessuten alltid å teste seg selv for å få kontroll på hva man er flink til og hva man må øve mer på. Gå gjennom skiltene med noen du kjenner, eller finn en test på nett. Legger du ned nok innsats vil det sitte i god tid før du skal opp til teoriprøven.