Oppkjøring på bil: disse feilene bør du unngå

oppkjøring på bil

Er du litt nervøs før oppkjøringen? Det er helt i orden – så lenge du ikke lar nervene ta overhånd. Å gjennomføre en oppkjøring på bil kan være nervepirrende, men forsøk å ta det med ro. Ikke glem at du har den kunnskapen og den treningen som trengs for å bestå. Alt du trenger å gjøre nå er å holde hodet kaldt og konsentrere deg om å gjøre alt slik du har gjort det før.

Ikke glem teorien du har lært før oppkjøringen

Å lese teorien grundig og bli tidlig ferdig med teoriprøven er smart.

Les mer: Teoriforberedende kurs – bli rustet til teoriprøven

Det lønner seg likevel å ikke rydde bort teorien for godt når prøven er bestått. Alt du lærer når du leser til teoriprøven er viktig kunnskap å ta med seg ut i trafikken.

Husker du ikke trafikkreglene eller skiltene godt nok under oppkjøringen? Da risikerer du å stryke. Det er helheten sensor legger vekt på når han eller hun tar avgjørelsen om hvorvidt du er klar for å få lappen eller ikke. Likevel ligger du tynt an dersom den ene feilen du gjør er alvorlig.

Unngå at sensor må gripe inn for å avverge en potensielt farlig situasjon. Holder du kunnskap om vikeplikt, bremselengder, fartstilpasning og andre skilter og trafikkregler ved like etter teoriprøven stiller du sterkere. God forståelse for teorien sikrer god forståelse for trafikkbildet, og du minsker sjansen for å gjøre unødvendige feil når du skal begi deg ut på oppkjøring på bil.

Under en oppkjøring på bil må du være oppmerksom

Årvåkenhet er viktig hver gang man setter seg bak rattet. Ingen kjører feilfritt hele tiden. Du kan fort bli overrumplet om du ikke er oppmerksom nok på dine medtrafikanter, og som sjåfør må du aldri slutte å følge med på omgivelsene.

Anbefalt: Øve til teoriprøven: lær om mennesket i trafikken

I Statens vegvesens dybdeanalyser av dødsulykker her til lands kommer det frem at menneskelige feil i mange tilfeller er en avgjørende årsaksfaktor. Å gjøre feilvurderinger kan bli skjebnesvangert. Noe av det viktigste du kan gjøre for å vise sensor at du er en trygg sjåfør er altså å gjøre gode og selvstendige vurderinger under oppkjøringen.

Gode vurderinger er vurderinger som viser at du evner å samhandle og tenke sikkerhet. De viser at du får med deg hva som skjer rundt deg. Har du dårlig sikt? Avpass farten din, slik at du kjører forsvarlig. Å kjøre i 80km/t er ikke alltid trygt, selv om fartsgrensen tilsier at det er lovlig.

Vis at du er bevisst på og takler de feilene du eventuelt gjør

Du stryker ikke om du gjør en mindre feil, så ikke få panikk om du plutselig ligger i feil felt i en rundkjøring. Det gjør vi alle, erfarne sjåfører så vel som helt ferske. I slike tilfeller er det mye mer avgjørende hvordan du håndterer situasjonen enn at du gjorde en feil.

Ikke forhast deg. Det er først når du prøver å redde deg ut av en situasjon ved å forhaste deg at situasjonen kan bli farlig og koste deg lappen. Poenget med oppkjøring på bil er ikke å ta deg på hver minste feil. Det er å forsikre seg om at du er klar for å kjøre alene.

Når feilen først har skjedd – ta det med ro. Vent til du får en luke og kan blinke deg over i riktig felt. Vær tydelig, slik at andre trafikanter forstår hva du vil og hvor du skal.

En mindre feil blir fort en stor feil så snart du blir smertelig klar over hva du har gjort. Den mest avgjørende feilen skjer fordi du ikke klarer å holde hodet kaldt når situasjonen skal rettes opp i. Derfor lønner det seg å kjøre defensivt. Pust med magen. Fokuser på å følge med, ta den tiden du trenger og vis at du kan håndtere utfordringen. Da er sjansen stor for at du ikke har ødelagt sjansen for å lykkes med å ta lappen likevel.

Bestå teoriprøven

Med beståttgaranti

KJØP TILGANG