Kjøreopplæringen er over, og du er endelig oppmeldt til den avsluttende oppkjøringen. Det eneste som står mellom deg og en fremtid som selvstendig sjåfør er den praktiske førerprøven; den som skal bekrefte at du er flink nok bak rattet til å få lappen. Er du usikker på om du er god nok til å få bestått på oppkjøringen? Vi gir deg et lite innblikk i hva som må til for å bli trygg.
Les gjerne: Bli flink til å kjøre bil ved å øve målrettet og grundig
Det er viktig å huske at det å bli en god sjåfør tar tid. Noen må ha mer opplæring enn andre, og hvor mye veiledning og hjelp som er nok er individuelt. Felles for alle er likevel dette: du må øve mye, du må øve jevnlig og du må tørre å utfordre deg selv.
Lover og regler som et utgangspunkt for å bli flink
Tid og regelmessig innsats er nødvendig for å bli en ansvarsfull og selvstendig sjåfør, og det er det du må bli for å kunne få bestått på oppkjøringen. Du må kunne regler og retningslinjer, og du må kjenne til pliktene dine. Å få kontroll på alt som finnes av trafikkregler og plikter som følger med det å være sjåfør er krevende når man er ny bak rattet. Det er likevel noe av det viktigste du gjør.
Les mer: Øve til teoriprøven: få kontroll på trafikkskiltene
Kunnskap er sentralt for å lykkes som sjåfør. Har du ikke oversikten over når du skal vike, hva de ulike fareskiltene betyr og hvilken avstand til kjøretøyet foran som er regnet som trygg? Er du i tvil om hva vegtrafikkloven sier? Da må du begynne der.
Manglende kunnskap skaper usikkerhet, og usikkerhet i trafikken kan skape farlige situasjoner. Å vite hvordan man girer smidig og gjør en god bakkestart er viktig, men mangler du kunnskap om hvordan du skal forholde deg til trafikken rundt deg har du en stor jobb å gjøre før du kan satse på å få bestått på oppkjøringen.
Å få bestått på oppkjøringen krever solid erfaring
Det trengs mer enn kunnskap om lover og regler for å ferdes trygt på veiene. Det trengs en evne til å utvise skjønn. Du må kunne gjøre gode vurderinger i situasjoner hvor lover og regler ikke er nok. Da er det én ting som står sentralt: å ha erfaring.
Anbefalt for deg: Oppkjøring på bil: disse feilene bør du unngå
Det handler om evnen til å være oppmerksom og håndtere det uventede. God erfaring med å kjøre på ulike typer veier i ulike værforhold gjør deg i stand til å møte nye utfordringer og stå i nye situasjoner uten å bli så usikker at det går utover din kjøreevne.
Kunnskap gir deg et godt utgangspunkt for å vite forskjellen på et stoppskilt og et vikepliktsskilt, og for å fange opp hva fartsgrensen er. Erfaring er det som gir deg utgangspunktet for å vite når det er tryggest å vike, selv om ingen skilter tilsier det. Det er erfaring som gjør deg i stand til å vite når du bør senke farten for å tilpasse deg forholdene, selv om skiltet sier 60km/t.
Det finnes ingen snarvei til å bestå oppkjøringen. Det som kan gi deg trygghet er kunnskap og erfaring. Du må lese på teorien og du må benytte de sjansene du får til å øvelseskjøre. Du må ta tak i det du er i tvil om hvordan du skal gjennomføre eller usikker på om du får til.
Det er disse tingene som gjør deg til en trygg sjåfør, og det når du har blitt en trygg sjåfør du virkelig har gjort deg fortjent til førerkortet.