Tilrettelagt teoriprøve – dette er hjelpen du kan få

Tilrettelagt teoriprøve – dette er hjelpen du kan få

 

Teoriprøven er en skriftlig prøve. Med sine 45 spørsmål og 90 minutter kan den bli en utfordring om du sliter med å forstå og/eller besvare spørsmål som blir gitt skriftlig. Er du en av dem som synes det er vanskelig? Da er det greit å vite at Statens vegvesen gir deg muligheten til å søke om å avlegge en tilrettelagt teoriprøve.

Hvem har krav på å få tilrettelagt teoriprøve?

Det går ingen automatikk i at du som har behov for tilrettelegging av teoriprøven skal få dette. Du er derfor nødt til å sende Statens vegvesen en søknad. For å få din søknad vurdert, stilles det et krav om vedlagt dokumentasjon. Gyldig dokumentasjon kan være en attest fra din fastlege eller logoped. Den kan også komme fra skoleverket, PP-tjeneste, trafikkskole eller andre som er kvalifisert til å dokumentere problemene det gjelder.

Flertallet av dem som får innvilget tilrettelagt teoriprøve er dyslektikere. Lese- og skrivevansker er likevel ikke det eneste som gir grunnlag for og tilgang på hjelp. Det viktigste er at du får dine problemer dokumentert og sender søknad, slik at du slipper unødvendige frustrasjoner. Når din søknad eventuelt blir innvilget, kan du bestille tilrettelagt prøve.

Hva innebærer tilrettelegging av teoriprøven?

Målet med tilrettelegging er at prøven skal tilpasses dine behov. Alle mennesker har forskjellige forutsetninger for å løse ulike typer oppgaver, og behovet for tilrettelegging har ingenting med intelligens å gjøre. En sensor er tilstede under prøven for å hjelpe deg med spørsmålene. Målet er at muntlig hjelp fra sensor skal gi deg økt forståelse for spørsmålene som stilles.

Økt forståelse gir deg igjen et bedre grunnlag for å avgi riktig svar.

Har du problemer med å forstå norsk, kan kommunikasjonen skje på et annet språk både du og sensor forstår godt. Du kan også få hjelp av tolk, selv om tolk ikke er et tilgjengelig alternativ ved alle trafikkstasjoner. Dersom det er språket som hindrer deg i å klare teoriprøven, kan det være greit å kjenne til denne muligheten. Utgifter til godkjent tolk må du stå for selv.

Hvilken hjelp kan du få før du skal avlegge teoriprøven?

Det finnes mange måter å øve til teoriprøven på. Ikke alle synes det er like enkelt å sette seg ned med en bok og terpe på innholdet. Det finnes andre måter å lære på, og du gjør lurt i å velge den måten som passer best for deg. Å lære ved å lytte istedenfor å lese kan være et godt alternativ og en effektiv måte å lære på for mange – ikke bare for deg med lesevansker.

Lærer du raskere av å få prøve deg selv? Et kjapt søk på Google viser at det finnes en rekke tilbydere av spørsmålssett som minner om teoriprøven. Her får du i mange tilfeller både bilder og forklaringer. Disse prøvene gir deg et realistisk inntrykk av hvordan teoriprøven er lagt opp. Du får øve deg på spørsmålsformuleringene, og blir bevisst på egne svakheter og styrker slik at du kan få oversikt over egen kunnskap i god tid.

Her hos Bestått har vi godt forklarte spørsmål med tydelige illustrasjoner. For mange kan det være enklere å få kontroll på det man må kunne, om man får prøve seg flere ganger. Det er også enklere å bli trygg på situasjonen, når du har fått testet deg selv noen ganger og tatt tiden slik at du vet at du har den tiden du trenger.

Med grundige forberedelser som passer for deg, og en tilrettelagt teoriprøve som tar hensyn til dine behov, er sjansen stor for at du skal kunne nå målet ditt uten å måtte kjenne på unødvendig mye frustrasjon.

Bestå teoriprøven

Med beståttgaranti

KJØP TILGANG