Å sette seg bak rattet for aller første gang kan være nervepirrende. Reglene som skal læres og skiltene som skal følges er mange. Det er mye som må øves på. Til tross for at du har noen som sitter ved siden av deg når du øvelseskjører: det er du som kjører. Det er du som må ta ansvar for din egen læringsprosess om du skal bli flink til å kjøre bil.
Se også: Førerkort for bil: slik når du målet ditt raskere
Å bli flink til å kjøre bil er ikke noe som kommer over natta. Det tar tid å bli en trygg og god sjåfør, og det krever at du setter av den tiden som trengs for å få kontroll.
Bli flink til å kjøre bil ved å ta en ting om gangen
Ingen kan bli verdensmestere i alt på én gang. Man må velge et sted å begynne og ha fokus på én ting om gangen. Et maraton fullføres steg for steg, og en mur må bygges murstein for murstein.
Har du aldri kjørt bil før? Begynn med å sette deg inn i bilen, tilpasse setet og speilene og finne deg til rette. Lær deg hvilke pedaler som sitter hvor, hvordan de fungerer og hva alle knappene og bryterne i bilen gjør dersom du bruker dem.
Du har ingenting på veien å gjøre før du har forstått hvordan man svinger, og du har ingenting på en motorvei å gjøre før du har lært deg å gire opp og ned på en god måte.
Det er en grunn til at kjøreskolene tar ting steg for steg. Det er viktig å mestre både bakkestart, parkering, rygging, mørkekjøring og kjøring på glatt vei, men det må komme i tur og orden. Du må ha nok kunnskap og erfaring, og dermed riktig utgangspunkt for å kunne klare neste utfordring.
Det handler om at alt må komme til sin tid. Ikke ha hastverk.
En god sjåfør må tak i svakheter og usikkerhet
Er det noe du er nervøs for? Noe du synes er skummelt, eller noe du vegrer deg for å gjøre fordi du ikke føler du får det helt til? Skal du bli flink til å kjøre bil må du passe på å ikke vike unna.
Ikke lur deg unna lukeparkering fordi du ikke mestrer det. Ikke la være å øvelseskjøre i bygater, hvis du har muligheten, kun fordi du synes det er ubehagelig med lyskryss og mye trafikk.
Anbefalt for deg: Oppkjøring på bil: disse feilene bør du unngå
Det er kjørelærerens oppgave å vurdere når du er klar for neste skritt i opplæringen, og når du er trygg nok som sjåfør til å melde deg opp til oppkjøringen. Det er likevel din oppgave å si ifra til kjørelæreren din dersom du er usikker på noe. Si ifra, og få muligheten til å gå gjennom noe på nytt med veiledning dersom du trenger det.
Har du muligheten til å øvelseskjøre med noen privat, pass på å ikke bare gjenta alt du er trygg på. Gi deg selv de utfordringene som trengs for å få ryddet unna usikkerheten. Redd for bakkestart? Begynn med en slak bakke hvor det ikke gjør noe å trille litt bakover. Er det bykjøringen du synes er litt skummelt? Velg et tidspunkt hvor det er lite trafikk i gatene og bli trygg på omgivelsene først.
Den beste måten å bli god på er å ta læringen i et tempo som både gir utfordringer og lar deg kjenne på mestring. Du må ta tak i det du synes er vanskelig eller ubehagelig, men ikke grip over for mye: ikke fort deg. Gi deg selv den tiden du trenger for å bli trygg nok i alle situasjoner.